Soutěž o nejlepší domácí džem
Flora Džem je každoroční soutěž určená pro všechny milovníky domácího zavařování. Zapojit se mohou amatéři i drobní výrobci, kteří si potrpí na kvalitu, chuť a poctivé suroviny.
Co se hodnotí:
- chuť – vyváženost sladkosti, kyselosti a výraz ovoce
- vzhled – barva, konzistence, čistota
- originalita – zajímavé kombinace, nápaditost receptury
Pravidla:
- soutěžící odevzdají jednu až dvě skleničky vlastního džemu
- výrobek musí být označen štítkem se základními informacemi (např. druh ovoce, rok výroby)
- výsledky se vyhlašují na podzimní Floře v říjnu
Vítězný džem se často stává předlohou pro limitovanou edici zavařeniny, kterou pak ve spolupráci s organizátory vyrábí rodinná firma Via Delicia – s označením "dle vítězného receptu".
Soutěž o nejlepší přírodní mošt
Flora Mošt navazuje na tradici moštování a oceňuje ty, kteří zpracovávají ovoce bez chemie, s citem pro chuť i řemeslo. Soutěž je otevřená pro domácí moštárny, zahrádkáře, ale i malé farmáře.
Co se hodnotí:
- chuť – přirozená sladkost, svěžest, případné odrůdové nuance
- vzhled – čirost nebo typická přirozená zákalovitost
- aroma – ovocná vůně bez rušivých pachů
Kategorie:
- jablečný mošt
- mošty z kombinovaného ovoce
Pravidla:
- soutěžící odevzdají vzorek moštu v uzavřené lahvi (nejčastěji 0,5–1 l)
- vzorky jsou hodnoceny anonymně odbornou komisí
- přihlásit se může každý, kdo vyrábí mošt z vlastního nebo regionálního ovoce
Obě soutěže vrcholí vyhlášením vítězů na výstavě Hortikomplex, kde jsou oceněni nejlepší z nejlepších – nejen diplomem, ale také možností propagace svých výrobků přímo na výstavě.
Ocenění „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení „Výrobek OK ®“ uděluje Agrární komora Olomouckého kraje od roku 2005. V letošním roce získává toto ocenění 15 výrobků, celkem se značkou pyšní 270 výrobků z odvětví potravinářství a zemědělství.
Zájem o značku dokazuje počet přihlášených výrobků. Letos bylo do soutěže přihlášeno 162 výrobků od 49 žadatelů.
Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 2. října 2025 na Výstavišti Flora Olomouc při příležitosti podzimní výstavy Flora Olomouc - Hortikomplex. S nálepkou na obalech svých výrobků se však mohou výrobci pochlubit již nyní.
Soutěž mladých gastronomických talentů
Olima Cup je tradiční kulinářská soutěž zaměřená především na studenty středních škol a odborných učilišť se zaměřením na gastronomii. Koná se v rámci Festivalu gastronomie a nápojů OLIMA, který je součástí výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex.
Kdo soutěží:
- žáci a studenti gastronomických škol
- mladí kuchaři a číšníci z celé České republiky
- soutěžní kategorie jsou určeny pro jednotlivce i dvoučlenné týmy
Typické soutěžní disciplíny:
- kuchařská soutěž – příprava hlavního chodu v časovém limitu
- barmanská soutěž – příprava nealkoholického míchaného nápoje
- číšnická soutěž – slavnostní obsluha a servis
- někdy i carving (vyřezávání do ovoce a zeleniny)
Cíl soutěže:
- podpořit rozvoj mladých talentů v gastronomii
- umožnit srovnání dovedností mezi školami a regiony
- motivovat studenty k profesionalitě, kreativitě a týmové spolupráci
Organizace:
- soutěž probíhá v pavilonech H výstaviště Flora Olomouc
- akce se koná pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR – pobočka Severní Morava a Slezsko
- vítězové získávají diplomy, medaile a věcné ceny
Moravský cukrářský šampionát
Kreativita, chuť a umělecký dojem v hlavní roli
Moravský cukrářský šampionát je otevřená soutěž pro amatérské i profesionální cukráře všech věkových kategorií. Je největší cukrářská soutěže na Moravě.
Kdo se může zúčastnit:
- amatérští cukráři a cukrářky (včetně dětí a seniorů)
- studenti cukrářských oborů
- profesionální cukráři z cukráren a hotelových provozů
- soutěž je otevřená i zahraničním účastníkům
Soutěžní kategorie:
- Svatební dort roku
- Dort roku – dětský motiv
- Makronky
- Čokoládové pralinky
- Umělecký exponát
- 3D perníky a 2D perníkové motivy
- Modelace květin z cukrové hmoty
- Junior dort (pro studenty a žáky)
- Linecké pečivo
- Tvarované zákusky
- Týmová soutěž – slavnostní stůl
Pravidla a hodnocení:
- každé soutěžní dílo je anonymní, porota nezná jméno autora
- hodnotí se vzhled, nápaditost, technika, zpracování a samozřejmě chuť
- vítězové získávají diplomy, medaile a věcné ceny, často i mediální pozornost
Důležité informace:
- soutěž probíhá obvykle v pavilonu H výstaviště Flora Olomouc
- přihlášky se podávají online nebo e-mailem – od 1. června do poloviny září
- soutěž pořádá pobočka AKC Severní Morava a Slezsko
- doprovodný program často zahrnuje cukrářské workshopy, ukázky zdobení dortů nebo ochutnávky